Νέα στοιχεία ανατρέπουν όσα ξέραμε για τη Μάχη του Μαραθώνα

Συζητήσεις γενικού περιεχομένου μή εντασσόμενα σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.
Post Reply
ΜΠΑΡΑΜΙΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Posts: 328
Joined: Tue 11 May , 2010 7:51 am

Νέα στοιχεία ανατρέπουν όσα ξέραμε για τη Μάχη του Μαραθώνα

Post by ΜΠΑΡΑΜΙΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ »

Νέα στοιχεία ανατρέπουν όσα ξέραμε για τη Μάχη του Μαραθώνα
https://www.reader.gr/extras/nea-stoihe ... -marathona
Νέα στοιχεία για τη Μάχη του Μαραθώνα αποκαλύπτει ο αρχαιολόγος Χρήστος Διονυσόπουλος στο βιβλίο του «Η Μάχη του Μαραθώνα – Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση». Αλλάζει την ώρα της μάχης, αίρει την ιστορία του Φειδιππίδη και προσδιορίζει τον αριθμό των μαχόμενων.

Το 2010 συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Η μάχη του 490 π. Χ. καθόρισε τον κόσμο, καθώς άφησε τους Πέρσες εκτός ευρωπαϊκού χώρου, με αποτέλεσμα την άνθιση της δημοκρατίας και του κλασικού πολιτισμού επί Περικλή, πολιτισμού που χρησίμευσε ως πυξίδα για την ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού μέσω του διαφωτισμού.

Ο ιστορικός Χρήστος Διονυσόπουλος, μελετώντας τον πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο μπόρεσε κι εξήγαγε συμπεράσματα ανατρεπτικά που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μάχη που έκανε τους Έλληνες να πιστέψουν πως μπορούν.

Βασικό εύρημα που παρουσιάζεται στο βιβλίο είναι η ώρα της μάχης. Ο συγγραφέας την προσδιορίζει στις 5 μ.μ. σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες που την υποδείκνυαν ως πρωινή. Η δε διάρκειά της ήταν τρίωρη.

Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν και σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών. Οι μάχιμοι Έλληνες υπολογίζονται στους 10.000, εννιά φορές λιγότεροι των 90.000 Περσών.
Σχετικά με την ελληνική στρατηγική, ο συγγραφέας πιστεύει πως η στρατηγική του Μιλτιάδη στηρίχθηκε στην ύπαρξη δύο πτερύγων, οι οποίες προέκυπταν από την αποδυνάμωση του κέντρου της διάταξης με σκοπό την περικύκλωση του αντιπάλου. Οι μάχης διεξήχθη σώμα με σώμα, όπως ήταν ήδη γνωστό.

Μία τελευταία, αλλά όχι ελάσσονος σημασίας, παρατήρηση αφορά την ιστορία του Φειδιππίδη, του δρομέα που έφτασε στην Αθήνα βαριά οπλισμένος, αναφώνησε «νενικήκαμεν» και ξεψύχησε. Ο κ. Διονυσόπουλος υποστηρίζει πως ο Φειδιππίδης (ίσως και Φιλιππίδης) έκανε ένα δρομολόγιο, αλλά όχι προς την Αθήνα. Ο Φειδιππίδης φέρεται να πήγε στη Σπάρτη για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της μάχης. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν το - μέχρι σήμερα - ευρέως γνωστό, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Φειδιππίδης πήγε Αθήνα μέσω Σπάρτης.

Ο κ. Διονυσόπουλος θεωρεί πως δύο ήταν οι δρομείς που επωμίστηκαν την αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος. Ο ένας ήταν ο οπλισμένος Ευκλής, ο οποίος και ξεψύχησε αναφωνήσας το «νενικήκαμεν» και ο έτερος ο Θέρσιππος, ο οποίος και ήταν άοπλος, προκειμένου να διαδώσει γρήγορα τη μεγάλη επιτυχία των Αθηναίων.

Post Reply