Η συμβολή της Αιγυπτιώτισσας , Αικατερίνης Σοφιανού

Εδώ μπορούμε να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες βίντεο και ότι άλλο αφορά τις σχολές
Post Reply
ΜΠΑΡΑΜΙΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Posts: 328
Joined: Tue 11 May , 2010 7:51 am

Η συμβολή της Αιγυπτιώτισσας , Αικατερίνης Σοφιανού

Post by ΜΠΑΡΑΜΙΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ »

Η συμβολή της Αιγυπτιώτισσας επιχειρηματία, Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη, στην ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας στο Βουκουρέστι
Η ώρα των μεγάλων ευεργετών έρχεται και πάλι, όπου υπάρχει απόδημος ελληνισμός, όπου αποφασίζει να στηρίξει τον ελληνικό πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία μας.

Στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μία χώρα που είναι πλημμυρισμένη από την προσφορά των Ελλήνων, οι Έλληνες επιχειρηματίες αγκαλιάζουν με όλες τους τις δυνάμεις την ελληνική γλώσσα και δίνουν ένα καθοριστικό χέρι βοηθείας στην διάδοσή της στο λαό της φίλης χώρας, επενδύοντας πάνω στην αγάπη των αξιόλογων Ρουμάνων φοιτητών που διδάσκονται στα νάματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αλλά και στην κουλτούρα και την πνευματική καλλιέργεια που μας χαρίζει η σύγχρονη ελληνική λαλιά.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον εθνικό αυτό σκοπό, για να μεταλαμπαδεύσουμε την ελληνική γλώσσα στα πέρατα της οικουμένης, είναι η αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη.

Εμπνευσμένη και κείνη από τον ελληνικό πολιτισμό, όπως τον γνώρισε από την ιστορική Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου, μία Σχολή που αναδείχθηκε από τις γενεές των μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών που έζησαν στη Χώρα του Νείλου, και η κα Σοφιανού συμπεριλαμβάνεται πλέον στο πάνθεον εκείνων των επιχειρηματιών που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Και μάλιστα, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, μέσα από το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρουμανίας, το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, από το οποίο κάθε χρόνο αποφοιτούν δεκάδες σπουδαστές, εκ των οποίων ο κάθε ένας από αυτούς, γίνεται ένας πραγματικός «πρέσβης» της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει τόσο η Ρουμανία όσο και η Ελλάδα για τη λειτουργία του πανεπιστημιακού αυτού τμήματος, είναι το γεγονός ότι η έναρξη των πανεπιστημιακών μαθημάτων έγινε φέτος στο περίφημο αναγνωστήριο της Σχολἠς Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, και μάλιστα από τον ίδιο τον Έλληνα Πρέσβη στη Ρουμανία κ. Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη (ο οποίος και εκείνος έχει σχέση με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, καθότι διετέλεσε στο παρελθόν ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο), παρουσία πολλών διπλωματών και μελών της παροικίας και του επιχειρηματικού κόσμου του Βουκουρεστίου, όπου έναν από τους καθοριστικούς ρόλους στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης ανέλαβε η αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Σοφιανού.

Να σημειωθεί ότι η κα Σοφιανού όπως και οι Έλληνες επιχειρηματίες κ.κ. Γαλανάκης και Ρωμανός, προσφέρουν υποτροφίες σε Ρουμάνους σπουδαστές.

Στην εκδήλωση, μαζί με την κα Σοφιανού, από την ελληνική πλευρά, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρουμανία κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Σύμβουλος Α΄ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι κ. Ιωάννης Μάρκος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-ρουμανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Σωτηρίου, η ελληνίστρια Έλενα Λάζαρ, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Γαλανάκης (που συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους τους Έλληνες επιχειρηματίες που δίνουν υποτροφίες στο εν λόγω πανεπιστημιακό τμήμα της ελληνικής γλώσσας.

Post Reply