Ο Γιάννης Περδίος - Αμπετειανός - Πρόσκοπος

Post Reply
ΜΠΑΡΑΜΙΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Posts: 328
Joined: Tue 11 May , 2010 7:51 am

Ο Γιάννης Περδίος - Αμπετειανός - Πρόσκοπος

Post by ΜΠΑΡΑΜΙΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ »

Περδίος, ο Ιντιάνα Τζόουνς της Αιγύπτου

Ο Γιάννης Περδίος που πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου υπήρξε η ζωντανή ενσάρκωση της έννοιας του συλλέκτη, έχοντας καταφέρει να αγοράσει τα ωραιότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής από τον 17ο ως τον πρώιμο 20ο αιώνα. Στην συλλογή του είχε ακόμα έγγραφα, κοσμήματα, μπακίρια και μικρογλυπτική. Το μάτι του ήταν αλάνθαστο και το αισθητήριο του για την αυθεντικότητα εμπιστεύονταν οι πάντες. Ήταν άνθρωπος μονήρης και μυστικοπαθής, αλλά αριστοκρατικός στην συμπεριφορά. Κυπριακής καταγωγής, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, από καλή οικογένεια, ο Περδίος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου η τέχνη είχε ιδιαίτερη αξία. Ο νομικός και φιλόλογος πατέρας του, ένας άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια, του είχε κάνει άλλωστε το πρώτο δώρο που τον μύησε στο συλλέγειν: ένα αρχαίο νόμισμα. Έκτοτε μπήκε μέσα του το μικρόβιο. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε ένας Ιντιάνα Τζόουνς που πέρασε πολλές από τις νεανικές του νύχτες σε τέντες βεδουϊνων στην έρημο, αναζητώντας θησαυρούς.

Εγκατέλειψε την Αίγυπτο για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα και στην Αγγλία, όπου αργότερα ασχολήθηκε επαγγελματικά με φαρμακευτικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Για να κρατήσει στα χέρια του αυτό που επιθυμούσε ο Περδίος, ξεπερνούσε όλα τα εμπόδια. Είχε αγοράσει πίνακα καταβάλλοντας ένα ποσό αντίστοιχο με την αξία μιας μονοκατοικίας στα Ανάκτορα. Συνέλεγε μεθοδικά πληροφορίες, γινόταν ντεντέκτιβ, κυνηγούσε τον στόχο παθιασμένα. Δεν παντρεύτηκε ποτέ διότι ήξερε ότι η σύζυγος και τα παιδιά θα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα μετά τα έργα. Έφτασε να μπει ακόμα και στην φυλακή μερικούς μήνες, για μια υπόθεση αγοράς έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα από την οικονόμο του ζωγράφου.

Ζούσε μόνος του σε μια βίλα στο Ψυχικό, μαζί με τα έργα. Δεν έβαλε ποτέ θέρμανση για να μην επηρεάζονται οι ευαίσθητοι στην θερμοκρασία καμβάδες, δεν πήγαινε ταξίδια ή διακοπές για να μην τα αφήνει μόνα τους. Πηγές αναφέρουν ότι είχε συναντήσει έναν υπουργό Πολιτισμού για να του εκφράσει την επιθυμία του, να γίνει ένα μουσείο για την συλλογή του. Εκείνος δεν αντελήφθη την τεράστια ευκαιρία και ο συλλέκτης θυμωμένος δεν ξαναθέλησε να αποκτήσει αλισβερίσι με το κράτος. Πρόσφατα ανοίχτηκε η διαθήκη του, στην οποία αφήνει την συλλογή του στους συγγενείς του.
Παθιασμένος, σε βαθμό που μπορούσε να φτάσει στα άκρα για να αποκτήσει το αντικείμενο του πόθου του. «Λαγωνικό» που μπορούσε να ξετρυπώσει από την πιο απίθανη πηγή εκείνο που αναζητούσε. Βαθύς γνώστης της νεοελληνικής και όχι μόνο τέχνης. Και για πολλούς ο σπουδαιότερος έλληνας συλλέκτης. Αυτός ήταν ο Γιάννης Περδίος που έφυγε από τη ζωή προ ημερών. Δεν ήταν τα μεγάλα ονόματα που περιλαμβάνονταν στην αθέατη συλλογή του - μία φορά μόνο την είχε εκθέσει στην Εθνική Πινακοθήκη και αρνιόταν να δανείζει έργα - αλλά το γεγονός ότι είχε την αφρόκρεμα, μαζί με μοναδικά αντικείμενα όπως την πρέσα τυπώματος του Ντεγκά. Ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου συλλέκτης βρέθηκε και στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αφορούσε σε κλοπή έργων τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα και μπήκε φυλακή. Το θέμα που εγείρεται τώρα είναι τι θα συμβεί με τη συλλογή του, που ανεπίσημα εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ. Με παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό σφραγίστηκε ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα λεηλασίας, ενώ οι κληρονόμοι του ενδέχεται να καταβάλουν τον φόρο κληρονομιάς (έως και 45%) σε πίνακες.

​Διάβασε και αυτό το άρθρο

http://www.kathimerini.gr/Η μυθική συλλογή του Γιάννη Περδίου έμεινε ορφανή
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply