Μίκης ΞΥΛΙΝΑΣ Δημοσίευση

Post Reply
Takis Sfakianopoulos
Posts: 4
Joined: Sun 18 May , 2008 4:19 pm

Μίκης ΞΥΛΙΝΑΣ Δημοσίευση

Post by Takis Sfakianopoulos »

Αγαπητέ Πρόεδρε,
σας έπισυνάπτω ένα επίκαιρο άρθρο για τα γεγονότα της Αιγύπτου. Ευελπιστώ να το δημοσιεύσετε στον Κάδμο. Εναλλακτικά θα ήθελα να δημοσιευτεί στο ΝΕΟ ΦΩΣ.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Μίκης ΞΥΛΙΝΑΣ

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Οι Αιγυπτιώτες έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία και ανταπόκριση στα γεγονότα που εξελίσσονται στον Αραβικό κόσμο. Αναγκαστικά οι αντιδράσεις του καθενός μας ατομικά είναι διαφορετικές αλλά γενικά συγκίνηση και συμπαράσταση μας διαπνέει όλους. Οι γηραιότεροι από μας ζήσαμε την επανάσταση του Γκάμαλ Αμπντέλ Νάσσερ, οι πιο νέοι βίωσαν την εποχή του Σαντάντ και του δυνάστη Μουμπάρακ.
Την ιστορία της Αιγύπτου, εμείς οι Αιγυπτιώτες, την γνωρίσαμε στα σχολεία διαβάζοντας για το μακραίωνο και ένδοξο παρελθόν της. Επίσης μας δίδαξαν και την πιο σύγχρονη εξίσου ένδοξη ιστορία δηλαδή την Αραβική περίοδο μέχρι το 1250, τους τρεις αιώνες που ακολούθησαν, των Μαμελούκων και τους άλλους τρεις αιώνες των Οθωμανών. Η μετέπειτα αποικιοκρατική περίοδος της Αγγλοκρατίας κάτω από την το καθεστώς των Βασιλέων έληξε με την Νασσερική επανάσταση. Ο Νασσερισμός έδωσε πνοή και ελπίδες όχι μόνο στον καταπιεσμένο Αιγυπτιακό λαό αλλά και σε όλο τον Αραβικό κόσμο ακόμη και πέρα από αυτόν, σε όλο τον μετά την αποικιοκρατία τρίτο κόσμο.
Σήμερα ζούμε την καινούργια σελίδα που εγκαινίασε ο Αραβικός κόσμος της Βόρειας Αφρικής και που επεκτείνεται γρήγορα σε όλο τον Αραβικό κόσμο: την Αραβική Αναγέννηση. Εμπνευστής αυτής της επανάστασης είναι μια πεφωτισμένη νεολαία από ιδεώδη δημοκρατίας, σοσιαλισμού, δικαιοσύνης και ισονομίας. Μια επανάσταση χωρίς θρησκευτικούς φανατισμούς ή εθνικιστικά ή φυλετικά ένστικτα, που κατατάσσεται στις μεγάλες επαναστάσεις της ανθρωπότητας, όπως της Γαλλικής του 1789, της Κουμούνας του 1871 και της Οκτωβριανής. του 1917. Μια επανάσταση όμως με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανέδυσε μέσα σε μια Μέση Ανατολή που την απομυζούν φατρίες ζάπλουτων τύραννων και δυναστών. Η σύγχρονη αυτή Αραβική επανάσταση επικρατεί επίσης ανάμεσα σε αδηφάγους Δυτικο-ευρωπαίους, Αμερικάνους και άλλους καπιταλιστές που επωφελούμενοι αυτών των ιδίων πωρωμένων Αράβων ηγετών, συμβάλλουν στην καταστολή κάθε ιδέα ελευθερίας και ισότητας αφήνοντας τους λαούς σε αθλιότητα και φτώχεια.
Η ένδοξη τωρινή επανάσταση είναι τιμημένη με το αίμα της γενιάς αυτών των μορφωμένων σύγχρονων νέων της Τύνιδας, της πλατείας Ταχρίρ, της Κυρηναϊκής, της Τριπολίτιδας, της Υεμένης, του Περσικού κόλπου και αλλού. Είναι η πεφωτισμένη γενιά που θα αναγεννήσει τους Άραβες, θα εμπεδώσει τις δημοκρατικές αρχές, τις ατομικές ελευθερίες, την ισότητα των πολιτών και των κοινωνιών. Είναι η γενιά που θα ελευθερώσει τους Άραβες από εμβόλιμους και συμφεροντολογικούς θρησκευτικούς φανατισμούς που δηλητηριάζουν τα Αραβικά και άλλα μουσουλμανικά έθνη και που αποτελούν την δικαιολογία για την συνέχιση της αδίστακτης εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Είναι η γενιά που θα εισάγει την ελευθερία της έκφρασης, της ανεξιθρησκίας και της απεριόριστης ιδεολογικής δοξασίας του κάθε πολίτη.
Σε αυτές τις ιστορικές επαναστατικές μέρες που ζει ο Αραβισμός, ο Νάσσερ και η μεγάλη Αραβική ιδέα επανέρχονται στην επιφάνεια. Η σημερινή επανάσταση των νέων Αράβων θα βασιστεί στις προοδευτικές του Γκαμάλ ιδέες για ένα παναραβικό κίνημα, προωθώντας ένα νέο σοσιαλισμό, μια δικαιοσύνη σε πλαίσια λαϊκών και αστικών κοινωνικών καθεστώτων.
Εμείς οι Αιγυπτιώτες πρέπει να χαιρόμαστε για τα γεγονότα. Ήμαστε πιο κοντά στους Αιγύπτιους και σε επέκταση τους άλλους Άραβες από ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι. Οι ίδιοι, οι γονείς μας αλλά και οι παππούδες έζησαν και μόχθησαν στην Αίγυπτο δουλεύοντας σκληρά, κοντά στους άλλους εντόπιους εργαζόμενους. Οι συντριπτική πλειοψηφία από εμάς ήσαν εξίσου φτωχοί και ταλαιπωρημένοι όπως ήταν και ο Αιγυπτιακός λαός. Είναι λάθος να κορδώνουμε ότι οι Αιγυπτιώτες ήσαν μεγιστάνες πλούτου και καλοπέρασης, μήνυμα που κακώς περάσαμε στους Ελλαδίτες αδελφούς μας. Ελάχιστοι ήσαν οι αδίστακτοι γαιοκτήμονες και πλούσιοι από τους Αιγυπτιώτες που όμως υπέστησαν τις ίδιες δίκαιες συνέπειες όπως και οι ομόλογοι τους Αιγύπτιοι, Σύριοι, Λιβανέζο και άλλοι. Οι υπόλοιποι, η πλειονότητα από εμάς, απλώς φύγαμε γιατί αφενός άλλαξε το οικονομικό σύστημα και αφετέρου γιατί μια ανεπτυγμένη μεταπολεμική Ελλάδα μας υποδεχόταν αδελφικά και γενναιόδωρα. Δεν μας έδιωξε Ο Νάσσερ ούτε κανένας άλλος, ήμασταν μετανάστες και αναγκαστικά ψάξαμε και βρήκαμε, ο καθένας ανάλογα με τις ικανότητες του, άλλα μέρη πιο πρόσφορα για να επιβιώσουμε.
Εμείς οι περισσότεροι που φύγαμε, μαζί και με τους συμπατριώτες μας που παρέμειναν, πρέπει μαζί να συγχαρούμε ολόψυχα την επαναστατημένη νέα γενιά των Αιγυπτίων και των άλλων Αράβων και να τους ευχηθούμε κάθε πρόοδο.
Μίκης ΞΥΛΙΝΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ
Posts: 3
Joined: Wed 07 Nov , 2012 12:23 pm

Re: Μίκης ΞΥΛΙΝΑΣ Δημοσίευση

Post by ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ »

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Θα πω ακόμα μιάν ιστορία που μου συνέβη:
Η ταινία που ετοιμάζω, έχει τον τίτλο "Κούμπρι ελ Λεμούν", και διαπραγματεύεται τη ζωή ενός μικρού και κατόπιν εφήβου Ελληνόπουλου, που ονειρεύεται να "επιστρέψει" στην μητέρα Ελλάδα. (Έτσι όπως το περιγράφει κι ο Χρήστος Ζερεφός στο "Μονόγραμμα".) Πριν από κάποια χρόνια, έδωσα το σενάριο σε έναν νεότατο (τότε) ηθοποιό, κι εκείνος μου ζήτησε την άδεια να το δώσει να το διαβάσει η μητέρα του, που είναι Αιγυπτιώτισσα του παλιού Αχιλλοπουλείου. Την άλλη μέρα, ήρθε ενθουσιασμένος μεν, αλλά με μιά μεγάλη απορία της μτέρας του. "Όλα καλά, αλλά εκείνη ονειρεύεται να επιστρέψει στην Α'ιγυπτο". Έμεινα άναυδος, κι ανακάλυψα πως αυτό πράγματι μου συμβαίνει κι εμένα. Και του είπα γελώντας: "Αυτή θα είναι η επόμενη ταινία. Η Επιστροφή στο Κούμπρι ελ Λεμούν"... Είμαι βέβαιος πως με καταλαβαίνετε όλοι.

Takis Sfakianopoulos
Posts: 4
Joined: Sun 18 May , 2008 4:19 pm

Re: Μίκης ΞΥΛΙΝΑΣ Δημοσίευση

Post by Takis Sfakianopoulos »

Αγαπητέ Κώστα,
Χρόνια περιμένουμε μια ταινία μεγάλου μήκους για την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, και κυρίως αυτού του Καΐρου - καθώς για την Αλεξάνδρεια όλο και κάτι γίνεται...με χαρά διάβασα ότι ετοιμάζεις κάποια με το ελληνόπουλο που ονειρεύεται να γυρίσει στη πατρίδα κλπ. ....πότε περίπου θα την απολαύσουμε;;; αναμένουμε!
Όπως και νάχει σ΄ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

Τάκης Σφακιανόπουλος

Post Reply