Γιώργος Μπλύτας: Ενας Αμπετειανός με «Πρώτη νίκη» στις ΗΠΑ

Εδώ δημοσιεύετε τα δικά σας βιβλία
Post Reply
Takis Sfakianopoulos
Posts: 4
Joined: Sun 18 May , 2008 4:19 pm

Γιώργος Μπλύτας: Ενας Αμπετειανός με «Πρώτη νίκη» στις ΗΠΑ

Post by Takis Sfakianopoulos »

Ενημέρωση που πήραμε από την Μαρία Αδαμαντίδου

Η είδηση κυκλοφορίας του βιβλίου «The First Victory: Greece in the Second World War” στις ΗΠΑ, μας αποκάλυψε ακόμη έναν Αιγυπτιώτη που διαπρέπει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Γιώργο Μπλύτα, γεννημένο στο Κάιρο, απόφοιτο της Αμπετείου Σχολής (1947)και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Καΐρου. Γιός του Κωνστ. Μπλύτα (συνιδιοκτήτη με τον Στέφανο Καραπέτση των Boulangerie Khediaviales), ο Γιώργος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον χώρο της μουσικής, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην ίδρυση παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Ελλάδος στο Κάιρο. Όμως, λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο, να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ και τελικά να εγκατασταθεί εκεί, χαράσσοντας μια διακεκριμένη πορεία ως στέλεχος μεγάλης εταιρείας πετρελαιοειδών. Παράλληλα με την εξέλιξη της επαγγελματικής και της οικογενειακής του ζωής, ο Μπλύτας παρέμεινε δραστήριος κοινωνικά, ως ιδρυτικό μέλος του Hellenic Professional Society of Texas (1975) και της μη-κερδοσκοπικής ορχήστρας Houston Sinfonietta (1979).
Αν όμως μιλάμε σήμερα για τον Γ. Μπλύτα, είναι γιατί το βιβλίο που προαναφέραμε --σε μετάφραση: «Η πρώτη νίκη: Η Ελλάδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»-- ήρθε να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή ιστοριογραφία. Δέκα χρόνια έρευνας και μερικά χρόνια επιπλέον για την επαλήθευση των στοιχείων χρειάστηκαν για το 500σέλιδο πόνημα, που πραγματεύεται τον καίριο ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στην εξέλιξη του πολέμου, σημειώνοντας την πρώτη νίκη των Συμμάχων --αυτή του τίτλου-- κατά του Άξονα. Εξετάζοντας περιληπτικά την περίοδο 1910-1980, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στα χρόνια 1940-1945, to βιβλίο είναι κατά τους κριτικούς γραμμένο με αντικειμενικότητα και εξονυχιστικά τεκμηριωμένο. Και αν για εμάς τους Ελληνες, η συμβολή της χώρας μας σε εκείνο τον πόλεμο είναι γνωστή, για τους «ξένους» δεν είναι καθόλου δεδομένη. Όπως σωστά σημειώνει η βιβλιοκριτικός του The Examiner, στις υπάρχουσες ξενόγλωσσες ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφονται κατά κόρον τα κατορθώματα των Δυτικών, δεν γίνεται όμως πουθενά εκτεταμένη αναφορά στην ελληνική συμμετοχή.
Δικαίως, λοιπόν, το βιβλίο, γραμμένο στα αγγλικά και επομένως προσιτό στους αγγλόφωνους παγκοσμίως, έγινε δεκτό με θετικότατα σχόλια από Αμερικανούς και Ελληνες ακαδημαϊκούς και ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν την μοναδικότητά του, αλλά και το ότι διαθέτει «σασπένς» και διαβάζεται σαν θρίλερ. Κατά τον Κυβερνήτη Μάικλ Δουκάκη το βιβλίο αφηγείται «μια υπόθεση που κάθε μελετητής της ιστορίας του 20ού αιώνα οφείλει να γνωρίζει, για μία θαρραλέα μικρή χώρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Επιπλέον, είναι σπουδαίο σαν ανάγνωσμα!». Από την άλλη, για τον Μπλύτα, η «Πρώτη Νίκη» έχει ένα επιπλέον ειδικό βάρος: Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα, η οποία γίνεται παγκοσμίως αντικείμενο αρνητικών σχολίων για την κακοδιαχείριση της εθνικής οικονομίας και έλλειψη πειθαρχίας των Ελλήνων, το βιβλίο του αποτελεί πειστήριο μιας Ελλάδας που μεγαλούργησε και έτσι όπως παρουσιάζει την χώρα «σε μία από τις καλύτερες στιγμές της, θα πρέπει να κάνει τους Ελληνες υπερήφανους και ίσως να τους εμπνεύσει για το μέλλον», όπως λέει ο ίδιος. Το «First Victory» έχει ήδη μοιραστεί από το ελληνικό λόμπι στη Ουάσινγκτον σε όλους τους Αμερικανούς γερουσιαστές και σε άλλα άτομα με επιρροή.
Για εμάς που σαν Αιγυπτιώτες και Ελληνες της Διασποράς καταλαβαίνουμε πώς αντιλαμβάνεται ο Γιώργος Μπλύτας την αγάπη του για την Ελλάδα, χαιρόμαστε για την επιτυχία του γενικά και ευχόμαστε τα καλύτερα για το βιβλίο του, αλλά και για τον ίδιο και την οικογένειά του. Το «First Victory» (έκδοτικός οίκος Cosmos, N. Jersey, παραγωγή Τερζόπουλου στην Ελλάδα) είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη και Παπασωτηρίου και βεβαίως, από το Amazon. Περισσότερα για το βιβλίο και για τον Μπλύτα θα βρείτε στο http://www.georgeblytas.com
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

Συνημμένα: Πορτραίτο του Γ. Μπλύτα και εξώφυλλο του βιβλίου.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply